Translate

sreda, 30. januar 2013

Preživetje v naravi: 6 osnovnih navodil za postavitev bivaka


Vsak se po svoje znajde

Pozdravljeni.

Danes se bomo posvetili kvalitetni postavitvi bivaka v naravi. Poznamo jih mnogo vrst, poznamo naravne zaklone, bivak si postavimo lahko iz naravnih materialov, nekateri pa uporabijo kar industrijske bivake iz umetnih mas.

Osnovni pogoji za postavitev bivaka so:

     1. Zaščita pred vremenskimi vplivi

Bivak nas mora v prvi vrsti varovati pred dežjem, snegom, vetrom, soncem in tako dalje.
 

     2. Bivak postavite na varno mesto

Izogibajte se nevarnih predelov, kjer na vas prežijo napol podrta drevesa. Izogibajte se skalnatih sten, ker se lahko zgodi, da vam kamen, ki ga je sprožila divjad, pokvari dan.

     3. Bivak naj bo stabilen

Bivak bora biti stabilen, meddrugim tudi zato, da vam ga močan veter ne podre. Prilagodite ga vremenskim razmeram.

    4. Prezračevanje

Prezračevanje bivaka je posebej pomembno, ko uporabljate goriva (plin, tekoči vosek)za ogrevanje bivaka. Na ta način preprečite zadržrvanje  ogljikovega monosida, po drugi plati pa moramo zaradi dihanja omogočiti ogljikovemu dioksidu, da nekako "zapusti" bivak.

    5. Zadrževanje toplote

Zagotovite si neko (čimboljšo) izolacijo bivaka, da preprečite vdor hladnega zraka ter preprečite toplemu zraku, da se ohladi. Na ta način boste privarčevali z gorivom za ogrevanje.

    6. Sušenje mokrega perila

Bivak postavite tako, da vam bo oblika omogočala morebitno sušenje prila. Naredite si inprovizorično stojalo za sušenje perila v bivaku - biti suh je nekaj najlepšega v divjini.
Bivak za 5 oseb
 


  

Ni komentarjev: